Zpět

Hospodářský výsledek 306 milionů Kč při provozních výnosech ve výši 20 183 milionů Kč. Taková je bilance hospodaření České pošty za rok 2012.

Pro Českou poštu je pozitivní, že i v loňském roce udržela celkové výnosy nad hranicí 20 mld. Kč, přitom pokles výnosů z tradičních poštovních služeb (obyčejné psaní, doporučené psaní, poštovní poukázka) je jasným trendem posledních let.

„Pro loňský rok představuje substituce listovních zásilek další úbytek výnosů ve výši 470 mil. Kč, kterou se však podařilo nahradit výnosy z distribuce tisku a balíkových zásilek, významně se zvýšily také příjmy z prodeje produktů aliančních partnerů,“ říká generální ředitel České pošty Petr Zatloukal. Jen výnosy z obstaravatelské činnosti se meziročně navýšily o 299 mil. Kč, a to jak vyjednáním nových smluvních parametrů s partnery, tak úspěšným prodejem penzijního připojištění v druhé polovině roku.

„Celkový hospodářský výsledek ovlivnil i meziroční nárůst výnosů z ICT služeb. Zásadním příspěvkem v této oblasti byly příjmy ze správy a rozvoje Komunikační infrastruktury veřejné správy, ale také projektů EKIS či rozjezdu Integrovaného záchranného systému,“ dodal Petr Zatloukal.                 

Horší výsledek oproti předchozímu roku? Zdání klame. 

Oproti roku 2011 poklesl hospodářský výsledek o 113 milionů, ale pro zmíněný rok byl charakteristický výjimečný příjem z jednorázového projektu Sčítání lidu, domů a bytů. „Po očištění od mimořádných vlivů se podnik už několik let pohybuje s výsledkem hospodaření okolo 300 mil. Kč. Že loňský rok považuji za úspěšný, je dané i dalšími fakty, které hospodaření Pošty ovlivnily. Meziročně se například podstatně navýšil objem investic (z 1,14 mld. v roce 2011 na 1,6 mld. v roce 2012), o 1,6 % narostla i průměrná mzda tarifních zaměstnanců,“ sdělil Zatloukal.

Důležitá fakta 2012:

Celkové výnosy:  20 183 mil. Kč

Hospodářský výsledek: 306 mil. Kč

Výše investic: 1,6 mld.

Počet zaměstnanců k 31. 12. 2012: 33 418

Průměrná hrubá mzda: 21 884 Kč

 

Mgr. Marta Selicharová 
tisková mluvčí, Česká pošta, s.p.