Zpět

Od listopadu budou dluhopisy k dostání i na poštách

 

Česká pošta bude od 5. listopadu distribuovat Státní spořící dluhopisy. Ve spolupráci se svým aliančním partnerem a zároveň jedním ze stávajících distributorů, Československou obchodní bankou, tak nově rozšiřuje prodejní místa o 975 pošt.

Služby spojené s distribucí Státních spořicích dluhopisů budou realizovány na poštovních pobočkách, které poskytují služby Czech POINT a budou označeny logem projektu. Vybrané pobočky budou poskytovat následující služby:

  • Žádost o úpis spořicích státních dluhopisů
  • Žádost o zápis převodu spořicích státních dluhopisů
  • Žádost o zápis přechodu spořicích státních dluhopisů
  • Žádost o předčasné splacení spořicích státních dluhopisů
  • Žádost o zápis smluvního zástavního práva či PPN
  • Žádost o zápis změny údajů na majetkovém účtu
  • Žádost o poskytnutí výpisu z majetkového účtu
  • Pamětní list emise – osvědčení o vlastnictví spořicích státních dluhopisů

Státní spořící dluhopisy Ministerstva financí ČR jsou určeny fyzickým osobám a právnickým osobám z neziskového a vládního sektoru. Pilotní emise byla vydána v listopadu loňského roku. Aktuální podzimní emisi si lidé mohou objednávat od 5. do 30. listopadu, pokud nebude rozhodnuto o dřívějším ukončení upisovacího období. K připsání dluhopisů na majetkový účet dojde 12. prosince. Podzimní emise navíc přináší řadu novinek. Kromě rozšíření distribučních míst je zaveden nový typ dluhopisu, a to tříletý prémiový. Čtyři stávající typy dluhopisů zůstávají i nadále v nabídce. Jedná se o krátkodobý diskontovaný, pětiletý kuponový, pětiletý reinvestiční a sedmiletý protiinflační.  Nově je možné zakoupit také dva druhy ozdobných certifikátů - Pamětní list emise, tedy osvědčení o vlastnictví spořicích státních dluhopisů, a pak dárkový certifikát. Tím může vlastník dluhopisu třeba překvapit své blízké na Vánoce, k přepisu osobních údajů obdarovaného dojde později. Posledně jmenovanou službu však pobočky České pošty nenabízejí, pro dárkový poukaz tedy musí zájemci do banky.

Cílem projektu je podle ministerstva financí Spořicí státní dluhopisy nabídnout českým domácnostem stejně výhodnou investiční příležitost, jaké se dostává velkým bankám. Spořicí státní dluhopisy navíc představují nástroj s garantovaným úrokovým výnosem a garancí splacení dlužné částky. Investovat je možné libovolnou částku, zájemci si však musí pořídit alespoň 1 000 kusů dluhopisů v celkové hodnotě 1 000 Kč - nominální hodnota jednoho dluhopisu je jedna koruna. Na rozdíl od některých běžně nabízených spořicích produktů není výše úrokového výnosu odvozena od celkové hodnoty pořízených státních dluhopisů. Více informací získáte také na webu ministerstva financí na adrese: www.sporicidluhopisycr.cz.

Seznam poboček České pošty, s.p. poskytujících služby spojené s projektem Spořicích státních dluhopisů (xls, 224kB)