Zpět

Art For Peace Dr. Fischera, mimořádná výstava na hlavní poště v Praze

Od 13. září bude na hlavní pražské poště v Jindřišské ulici veřejnosti představena mimořádná výstava vybraných uměleckých děl ze sbírky „Art For Peace" Dr. Fischera z Tel Avivu, která do Prahy přichází s poselstvím lidskosti. Výstava potrvá do 30. listopadu.

Když v roce 1979 uzavřel Egypt s Izraelem mírovou dohodu, na sto umělců bylo vyzváno, aby vyjádřili své reakce na tuto významnou historickou událost a vytvořili výjimečnou kolekci ilustrovaných poštovních obálek. Dr. Eli Fischer a jeho žena Dvora pochopili hloubku tohoto uměleckého počinu a rozhodli se projekt podpořit. Kolekce Artists – Messengers of Peace byla později rozšířena o díla dětí i dalších umělců zabývajících se podobnými tématy. Tato unikátní sbírka se stala poslem dobré vůle putujícím po celém světě. Šíří zprávy o nejrůznějších konfliktech a problémech, se kterými se lidstvo potýká v touze po svobodě a míru. 

Kolekce Art For Peace obsahuje různé umělecké formy, jako jsou obrazy, sochy nebo fotografie. Díla komunikují témata lidské sounáležitosti, představy a sny o míru, důsledky války a násilí, hodnotu vzájemné ho smíření a dohody i kontrast mezi destrukcí a smírem a mezi beznadějí a prosperitou. 

… Umění i průmysl vyžadují plodné kreativní myšlení, které je zdrojem inovativního a dynamického rozvoje. Byla to stejná tvůrčí síla, která před 30 lety motivovala mě a mou ženu k založení naší první továrny v malé budově v Bnei Brak. Nyní mohu hrdě říct, že „Dr. Fischer group" již vlastní několik továren. Jsme zapojeni do výzkumu, vývoje a výroby lékařských přípravků a přípravků pro péči o pleť, zaměstnáváme stovky pracovníků a naše produkty jsou prodávány v mnoha zemích světa. Jako průmyslníci víme, že trvalá podpora růstu a izraelské vynalézavosti je nenahraditelná. Jsme přesvědčení, že průmysl se rozvíjí tam, kde vzkvétá umění. Je tedy nezbytné umění podporovat.   Proto jsme se s mou ženou rozhodli vytvořit nadaci zabývající se propojením umění a míru, na které se budou moci podílet také umělci z jiných zemí světa. Rádi bychom vyjádřili naši vděčnost umělcům, kteří se tak ochotně do projektu zapojili…"    

Dvora a Eli Fischerovi

 Výstava Artists – Messengers of Peace představí na 50 replik ze slavné a rozsáhlé kolekce Dr. Eli Fischera. Vystaveny budou v dvoraně hlavní budovy České pošty v Jindřišské ulici v Praze 1 do konce listopadu tohoto roku. Expozice je zdarma přístupná každý den od 8:00 do 20:00. Kurátorem výstavy je pan Doron Polak. Originály ze sbírky Artists - Messengers of Peace budou v Praze představeny na jaře roku 2013.

Dr. Eli Fischer

Eli Fischer se narodil v Karlových Varech v Československu v roce 1935. Jeho rodina se přestěhovala do Izraele o 3 roky později. Svůj magisterský titul získal na Hebrejské univerzitě v Jeruzalémě. Poté l přijat k doktorskému studiu na Harvardské univerzitě. V roce 1964, po ukončení doktorandského studia na Californské univerzitě se rozhodl vrátit do Izraele, kde založil inovativní továrnu vyrábějící nové druhy léků pod dnes již velmi prestižní značkou „Dr. Fischer, Inc.". Jeho soukromý život a přínos pro společnost jsou nedílnou součástí jeho úspěchů ve vědě i obchodu. 

Eli Fischer, vědec, průmyslník a zakladatel proslulé značky vyrostl v Tel Avivu. Jeho osud je příběhem dítěte běžícího bosky ulicemi Tel Avivu, vyhýbajícího se britským vojákům, mladého muže, který učil slepé děti a pomáhal jim poznávat svět, který nemohli vidět, a výjimečného studenta v USA, který se rozhodl vrátit zpět do Izraele a tam vybudovat vlastní domov. Je to příběh rodiny a domova, smutku a radosti, překážek a úspěchů – kronika života s dekádami vzrůstajícího utrpení a úspěchů nejen osobních, ale také židovské Palestiny a Izraele. Fischerův odvážný a podnikavý duch mu pomohl uspět při realizaci jeho snu o založení továrny, která bude vyrábět léky prodlužující život a zlepšující jeho kvalitu. 

Dr. Eli Fischer je členem rady guvernérů Tel - Hai College, členem mezinárodní rady guvernérů Shenkar College a čestným členem rady Izraelsko – České obchodní a průmyslové komory.                                                                                          

 www.dr-fischer.com

Umělci "Artists - Messengers of Peace", kteří představí svá díla v Praze 2012: 

TAMI NACHSHON, BENNY EFRAT, YIGAL OZERI, RAFI CARASSO, IBRAHIM NUBANI, PINHAS COHEN GAN, YIGAL TUMARKIN, MOTI MIZRAHI, ALIMA , AVIV LEVIN, SAID ABU SHAKRA, FARID ABU SHAKRA,   JOSEPH CARL, ZIONA SHIMSHI, ALIZA OLMERT, YIGALTUMARKIN, WALID ABU SHAKRA, MARGALIT MANNOR, ARIE LUBIN, BEN DOV, MOSHE KUPFERMAN, ORI REISMAN, AVIVA ORI, NAFTALI BEZEM, MENASHE KADISHMAN, JOSHUA NEUSTEIN, RAFI LAVI, YECHEZKEL STREICHMAN, DAVID HENDLER, ZIONA TAGER, SAMUEL BACK, DAFNA MORIYA, ZIGI BEN HAIM, RONNY SOMECK, CHALED HURANI, ZIVI GEVA, OSNAT RABINOVICH, JACOB KORLANDER, MATTI LAHAT

Kurátor: Doron Polak

Partneři:

Velvyslanectví Státu Izrael v Praze
Česká pošta www.ceskaposta.cz
Fischer Pharmaceuticals www.dr-fischer.com
Česko Izraelská obchodní komora www.ciok.cz
Izralesko - Česká obchodní a průmyslová komora www.iccci.org.il
České centrum www.czechcentres.cz

Kontakty:

Ivo Mravinac, ředitel odboru komunikace Česká pošta
+ 420 606 656 930, mravinac.ivo@cpost.cz

Jana Tomášková, koordinátor projektu, IAM unlimited s.r.o.
+ 420 602 255 961, jana@iam.cz

Mgr. Šárka Stegbauerová, výkonná tajemnice, Česko-izraelská smíšená obchodní komora
+ 420 737 203 744, sarka.stegbauerova@ciok.cz