Zpět

Česká pošta slaví výročí 17. listopadu

V těchto dnech si připomínáme 20. výročí listopadových událostí, které stály u zrodu sametové revoluce. Jako vzpomínku na tento den si mohou lidé pořídit speciální razítko, dopisnici či známku, které pro ně Česká pošta připravila.

 

Ruka s klíči jako symbol na razítku

Razítko k 17. listopadu

Razítko k 17. listopadu


Od pondělí 16. listopadu si mohou zájemci přijít pro příležitostné poštovní razítko na hlavní poštu v pražské Jindřišské ulici. Jsou na něm vyobrazeny klíče, které jsou úzce spjaty právě se sametovou revolucí. Razítko bude možné získat do konce listopadu.

Dopisnice se sv. Václavem

Dopisnice se sv. Václavem

Dopisnice se sv. Václavem


Koupit si na památku či poslat známým speciální dopisnici s přítiskem mají lidé možnost již dnes. V levé části dopisnice s natištěnou desetikorunovou známkou je přetisk autorské kresby Jiřího Rychtalíka se siluetou jezdecké sochy sv. Václava, státní vlajky a letopočtů 1989/2009. Dopisnici je možné zakoupit v prodejně PostFila, na vybraných filatelistických přepážkách a v prodejní síti smluvních odběratelů. Prodejní cena bez razítek je 15 Kč, s jedním denním razítkem pak 16 Kč.

Symbolické devítky a 17. listopad

Známka k 17. listopadu

Známka k 17. listopadu


Konec listopadu roku 1939 a 1989 jsou významnými mezníky v našich dějinách. I proto jsou motivem příležitostné poštovní známky, kterou na výtvarný návrh Ivana Štroufa zpracoval rytec Jaroslav Tvrdoň. Rok 1939 připomíná období začátku okupace nacistickým Německem, II. světovou válku a léta utrpení. Oproti tomu rok 1989 je rokem ukončení dlouhého období, kdy v našem státě vládl komunistický režim.

 

Výstava na hlavní poště

V pondělí 16. listopadu zahajuje výstava, která se uskuteční ve dvoraně pražské hlavní pošty v Jindřišské ulici v Praze. Výstava nebude pouze retrospektivně připomínat staré časy socialistické pošty před rokem 1989, kdy byla Pošta součástí Ministerstva spojů. V protikladu k nim totiž představíme i současnou tvář České pošty. Expozici dobových a současných fotografií si tak budete moci prohlédnout na sedmi výstavních panelech.

 

Mgr. Marta Selicharová
tisková mluvčí
Česká pošta, s. p.