Back

Content is not available in english

Informační systém datových schránek (ISDS) je využíván stále intenzivněji. Již šestým rokem neustále roste počet odeslaných datových zpráv. Letošní březen se stal rekordním měsícem. V jeho průběhu uživatelé odeslali celkem 7 879 156 datových zpráv, což je téměř o 1,3 mil. zpráv více než v dosud nejúspěšnějším měsíci lednu 2015.

Na tento výrazný nárůst má vliv nejen komunikace s finančními úřady, kterou uživatelé bez větších problémů realizovali, ale také stále rostoucí počet datových schránek, kterých je v současné době aktivních již 590 tisíc. Celkový počet zřízených datových schránek je 647 025. Ve srovnání s březnem loňského roku se počet datových zpráv zvýšil o 30 % a počet uživatelů o 10 %.

V březnu 2015 byl překonán také týdenní rekord – v týdnu od 23. do 29. 3. 2015 bylo odesláno celkem 1 909 578 zpráv. Středa 25. března 2015 se stala nejfrekventovanějším dnem v historii datových schránek – celkem bylo přeneseno 388 724 datových zpráv. 

S přibývajícím počtem uživatelů roste také zájem o další služby spojené s ISDS. Datové schránky nejsou určené pouze pro komunikaci s úřady, ale mnoho fyzických a právnických osob je využívá i pro soukromoprávní komunikaci. Tento typ zpráv je označovaný jako Poštovní datová zpráva a v březnu 2015 jich prošlo systémem ISDS přibližně 6,5 tisíce, což je nejvíce za celou dobu provozu ISDS. Bariérou ještě většího rozšíření soukromoprávní komunikace zůstává fakt, že valná část uživatelů datových schránek nemá dosud nastavený příjem Poštovních datových zpráv. Tento úkon, který je zdarma, lze jednoduše provést přímo v datové schránce v záložce Nastavení.  Zvýšený zájem zaznamenáváme také o možnost bezpečné archivace datových zpráv v datové schránce. Tuto službu s názvem Datový trezor nyní využívá téměř 6 tisíc uživatelů.

Informační systém datových schránek funguje v České republice od 1. července 2009 a od té doby přináší stále rostoucímu počtu uživatelů bezpečnou a pohodlnou komunikaci, ušetřené peníze a čas.

Zřízení datové schránky je zdarma. Nejjednodušším způsobem je požádat o založení datové schránky na kontaktním místě Czech POINT. Pokud jde o datovou schránku zřízenou ze zákona, o její založení se žádat nemusí, je založena automaticky.

Datové schránky v číslech:

  • Uživatelé odeslali celkem již 263 milionů datových zpráv
  • Denně odešlou více než 300 tisíc zpráv, měsíčně přes šest milionů
  • Celkem již bylo zřízeno přes 647 tisíc datových schránek orgánů veřejné moci, právnických osob, fyzických osob a podnikajících fyzických osob
  • Průměrná úspěšnost doručení přihlášením dosahuje 99 %, tzn., že pouze 1 % datových zpráv si uživatelé nepřečtou do deseti dní od dodání

Matyáš Vitík
tiskový mluvčí
Česká pošta, s.p.
vitik.matyas@cpost.cz