Back

Content is not available in english

Soutěžící z Bangladéše získal stříbrnou medaili, bronz míří do Litvy.

Patnáctiletý Daniel Korčák z Ostravy zvítězil se svým dopisem adresovaným středoevropské řece Odře ve 42. ročníku Mezinárodní soutěže v psaní dopisů, kterou každoročně vyhlašuje Světová poštovní unie.

S odkazem na právě probíhající Mezinárodní rok vody, soutěž roku 2013 žádala začínající pisatele vysvětlit, proč je voda vzácným zdrojem.

„Říkal jsem si, že mnoho studentů by mohlo psát dopis nějaké konkrétní osobě, tak jsem se rozhodl napsat můj dopis přímo vodě,“ uvedl výherce zlaté medaile, který okouzlil mezinárodní porotu svým jednoduchým, kreativním a inovativním textem.

„V řece, kterou Ty tvoříš, se koupeme, rybaříme, děti si s Tebou hrají při stavění kamenných hrází, sportovci bojují na lodích s Tvou silou a mnozí ve Tvém šumění hledají klid a pohodu. V rezervaci nedaleko od Tvého toku se nachází Tvá sestřička, voda léčivá, která uložena hluboko pod zemí čeká, až ji dopravíme do nedalekých lázní, kde pomáhá léčit naše neduhy,“ napsal Daniel.

„Daniel nám připomíná, jak moc jsme na vodě, kterou často nedoceňujeme, závislí. Jeho dopis, citlivý a univerzální ve svém apelu, popisuje Odru jako symbol vody kdekoliv na světě,“ prohlásila porota. „Popisem životního cyklu Odry vodu personifikuje, což připomíná naší cestu jako lidské bytosti a proto si zasluhuje náš největší respekt.“

Letošnímu vítězi poblahopřál i generální ředitel UPU Bishar A. Hussein, který řekl: „Komunikace je samou podstatou poštovní aktivity a v záplavě digitálních zpráv zůstává rozhodující pro mladé lidi porozumět důležitosti psaného slova a strukturované skladbě a rozpoznat emoce a vyvolání akce, kterou dobré psaní může vyvolat. Poštovní služby podporují gramotnost a komunikaci, a my jsme potěšeni, že naše soutěž oslovuje tolik mladých lidí.“

Odhadem 1,5 milionu mladých lidí z 60 zemí se účastnilo 42. ročníku soutěže, jejímž cílem je zvýšit povědomí úlohy, kterou poštovní služby hrají v naší společnosti, pomáhat mladým lidem rozvíjet jejich kompoziční (slohové) dovednosti a schopnost vyjádřit jejich myšlenky. Vítězové obdrží své ceny 9. října 2013 na Světový den pošty.

Tématem příštího ročníku mezinárodní soutěže v roce 2014 bude napsat dopis vysvětlující, jak může hudba ovlivnit životy.

Daniel Korčák, Ostrava – Polanka nad Odrou (pdf, 102kB)